USA si pripomenuli 11. výročie teroristických útokov z roku 2001

11.09.2012 Celý región

New York 11. septembra (TASR) - V USA si dnes pripomenuli 11. výročie teroristických útokov z 11. septembra 2001.

Stovky ľudí sa zhromaždili v New Yorku na mieste, známom po zničení "dvojičiek" Svetového obchodného centra (WTC) ako Ground Zero, ale aj pri Pentagóne vo Washingtone a v Shanksville v Pensylvánii, kde prečítali mená takmer 3000 obetí najhorších teroristických útokov v dejinách USA.

Presne o 08.46 h miestneho času (14.46 SELČ), teda v okamihu, kedy prvé zo štyroch lietadiel unesených teroristami narazilo do Severnej veže 110-poschodového WTC, si Američania pripomenuli obete útokov minútou ticha.

Spomienka na Ground Zero sa začala vytiahnutím americkej zástavy, po ktorom nasledovali zvuky bubnov a gájd. Smútočnú spomienku tento rok nesprevádzali vzhľadom na prebiehajúcu kampaň pred prezidentskými voľbami žiadne príhovory politikov.

Vo Washingtone držal prezidentský pár minútu ticha na Južnom trávniku Bieleho domu spoločne s členmi vlády a Kongresu. Prezident Barack Obama v príhovore okrem iného povedal, že Spojené štáty "sú bezpečnejšie a občania odolnejší".

Obama s manželkou Michelle potom položili biely kvetinový veniec k pamätnej doske pri Pentagóne pripomínajúcej dátum a čas útoku na ministerstvo obrany - 11. septembra 2001 o 09.37 h miestneho času (15.37 h SELČ).

Pamätník obetiam teroristických útokov v New Yorku navštívili vlani na ich desiate výročie vyše štyri milióny ľudí. Dnes prišlo na Ground Zero okolo 500 ľudí, život na Manhattane pulzoval ako v každý iný pracovný deň, konštatovala tlačová agentúra AP.

Prezident má dnes na programe ešte návštevu zranených vojakov a ich rodín vo vojenskej nemocnici.
 
 
 

Vyberte región